1965 Buick Electra

1965 Buick Electra
Rok výroby
1965
Výrobce
Buick
Model
Electra
Najeto
38100 mil
Převodovka
automatická
Motor
401 V8
Objem motoru
6571 ccm

Jak se říká, každé auto je originální jen jednou. Sebepoctivější, sebedokonalejší renovace nedokáže vrátit historii a ducha doby, který se skrývá v autě, které zůstalo zachováno ve zcela původním stavu. Nic proto nemůže nahradit vůz, který se za téměř půl století své existence dokázal z velké části vyhnout působení zubu času a dodnes se může chlubit nízkým nájezdem, původním lakem i  karoserií téměř bez koroze. Taková auta jsou čím dál vzácnější a my tu jeden takový exemplář máme. Zelenomodrý Buick Electra byl zakoupen v roce 1967 v Pennsylvanii a jeho původní vlastník s ním jezdil až do roku 2008, kdy vůz poprvé změnil majitele. V té době až neuvěřitelně nízký nájezd 21 tisíc mil o něco vzrostl, když se velký Buick stal autem pro každodenní použití, ale i současných 38 tisíc mil je na vůz tohoto věku pozoruhodné číslo.

Karoserie

Ještě důležitější ale je, že automobil přežil ve zcela původním stavu, bez jakékoliv významnější koroze, s původním a stále lesklým lakem. Na automobilu nebyly zjištěny žádné opravy a přeměření laku tloušťkoměrem potvrdilo jeho 100% původnost. Chromy jsou velmi zachovalé a nic nechybí. V zavazadlovém prostoru je původní rezerva i kompletní příslušenství. Okna jsou bez poškození.

 Interiér

I interiér je v původním a vynikajícím stavu.  Zde je nejhorší vadou prasklina švu na řidičově polovině přední lavice, což by pro zkušeného čalouníka měla být rutinní oprava. Více řeknou fotografie.

Technický stav

V neobyčejné kondici je Electra i po mechanické stránce. Motor Nailhead o objemu 401 kubických (6,6 litru) palců je tak tichý a kultivovaný, jak byste od největšího modelu značky očekávali a jízda velkým Buickem je plavná, jak má u amerického korábu být.  Ve velmi slušném stavu je i podvozek a ostatní agregáty. Běžné provozní komponenty byly v poslední době měněny - brzdy, svíčky, filtry atd..

 Pokud hledáte klasickou ameriku bez kompromisů - bez omezení emisí, bez B-sloupků karoserie, které by vám překážely v dokonalém výhledu, ale na oplátku se spoustou chromu uvnitř i zvenčí a spoustou točivého momentu z mohutného big blocku pod kapotou, je pro vás tato Electra perfektní volbou. Klasický styl šedesátých let a výjimečný stav - tento kousek nemusíte renovovat, jen pokračujte ve stejné péči jako předchozí majitelé a můžete křižník amerických silnic směle odkázat svým dětem, nebo možná dokonce vnoučatům. Dřív dojdou světové zásoby ropy, než tahle kráska přestane při správné péči jezdit!